Een puber in een samengesteld gezin is hogere wiskunde. Het is niet ongewoon dat mijn cliënten worstelen met puberende (stief)kinderen in hun samengestelde gezin. Stiefouders ervaren vaak moeite met het leggen van contact, terwijl jongeren zich terugtrekken, weerstand bieden, of hen zelfs gewoon negeren. Deze dynamieken zijn complex en zeker emotioneel beladen. Stel je maar eens voor dat je elke dag in het huis waar je woont genegeerd wordt… Dat doet pijn.
Het advies om een samengesteld gezin te starten met pubers wordt vaak ontraden. De behoefte van het koppel om de banden op te bouwen staat immers haaks op de ontwikkelingstaak van pubers om zich los te maken. Jongeren willen geen extra ouderfiguur; ze willen thuis stabiliteit en vinden de relaties met hun peers nu het belangrijkst.
Toch is het niet onmogelijk, al vraagt het navigeren door de puberteit binnen samengestelde gezinnen veel begrip, geduld en een gezamenlijke aanpak. Veelal vraagt dit ook de ondersteuning van een expert samengestelde gezinnen. Om jullie al op weg te helpen geef ik hier tips voor stiefouders en biologische ouders om deze uitdagende periode samen te doorstaan.
Tips voor stiefouders met puber in samengesteld gezin
Het is niet aan de stiefouder om pubers volledig op te voeden; dat is de rol van de biologische ouder. “Pick your battles” is hierbij het mantra. Indirect kunnen normen en waarden worden overgebracht door gedrag voor te leven en naarmate de band groeit, kan er meer gezegd worden.
- Communiceer Openlijk: Neem de tijd om open gesprekken aan te gaan. Laat pubers weten dat je er bent om te luisteren zonder te oordelen.
- Ken Je Rol: Begrijp je rol als stiefouder. Geef de biologische ouder de ruimte voor de primaire opvoeding, maar wees een ondersteunende aanwezigheid.
- Creëer Eenheid: Werk samen met je partner om eenheid uit te stralen. Consistente regels en verwachtingen dragen bij aan een duidelijk en stabiel gezinsklimaat.
Tips voor biologische ouders met puber in samengesteld gezin: balanceren tussen loyaliteit en begeleiding
- Erken de Stiefouder: Realiseer je dat de stiefouder een waardevolle rol speelt die niet simpel is. Geef de relatie de tijd om te groeien en de band met de puber te versterken zonder hier druk op te leggen.
- Luister Actief: Wees beschikbaar om te luisteren naar de zorgen van zowel de puber als de stiefouder. Werk samen om oplossingen te vinden.
- Gezamenlijke Opvoeding: Bespreek en stem af op opvoedingsstrategieën. Zorg ervoor dat jullie als ouders op één lijn zitten in jullie aanpak.
- Leiderschap: Neem als ouder leiderschap in het nieuwe gezin en wees betrokken. Sta sterk in je rol als ouder. Communiceer duidelijk, neem beslissingen en laat zien dat je vertrouwen hebt in de gezinsstructuur.
Tips voor partners: samen sterker met puber in je samengesteld gezin
De puberteit binnen samengestelde gezinnen is een unieke reis. Het vereist begrip, geduld en open communicatie. Stiefouders en biologische kunnen samenwerken door elkaars rol te respecteren, openlijk te communiceren en gezamenlijke beslissingen te nemen. Deze gezamenlijke inzet creëert een stabiele omgeving waarin pubers zich begrepen en ondersteund kunnen voelen.
- Eenheid Uitstralen: Laat eenheid zien in de aanpak naar de puber. Stem regelmatig af op jullie gezamenlijke benadering. Opgelet: dit is niet hetzelfde als één blok vormen! Zorg hierbij ook voor een duidelijke rolverdeling: wat is de rol van de ouder en wat is de rol van de stiefouder.
- Privégesprekken: Gevoelige onderwerpen bespreek je in privégesprekken. Dit voorkomt verwarring bij de puber en versterkt jullie samenwerking. Hierbij kan je ook afspreken welke mandaten stiefouder krijgt.
- Quality Time: Reserveer tijd voor elkaar. Een sterke band tussen partners draagt bij aan het vertrouwen dat jullie jullie weg wel zullen vinden samen, al is het soms moeilijk met een puberend stiefkind.